Povijesna donacija Vatrogasnoj zajednici VPŽ: Brže i sigurnije intervencije zahvaljujući deset novih vatrogasnih vozila

Srijeda, 8. rujna ostat će zapisan kao povijesni dan za Vatrogasnu zajednicu Virovitičko-podravske županije. Naime, danas je na prostoru ispred Javne vatrogasne postrojbe u Virovitici održana svečana smotra novih vatrogasnih vozila, koja su u posljednjih nekoliko mjeseci stigla u javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije.

Vatrogasna vozila nabavljena su putem EU fondova, temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te kroz projekt “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske”. Taj je projekt realiziran u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji vodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a isti se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Svečanoj smotri nazočili su saborska zastupnica Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ Lahorka Weiss te zapovjednici vatrogasnih zajednica i DVD-ova s područja županije kojima su vozila uručena.

Predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković na samom je početku izrazio veliko zadovoljstvo i ponos zbog ove povijesne donacije novih vozila i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovoj nabavi, ali i svima onima koji podržavaju vatrogastvo na području VPŽ i koji će to činiti u budućnosti.

Počasni zapovjednik VZ VPŽ Stjepan Venus također je naglasio kako je riječ o dosad najvećoj donaciji na području županije, a vatrogascima poželio da vozila koriste što više na vježbama, a što manje na intervencijama.

Po jedno vozilo dobili su: Vatrogasna zajednica VPŽ, JVP Virovitica i JVP Slatina, te DVD-ovi Pitomača, Dugo Selo Lukačko, Donji Meljani, Voćin, Čačinci, Veliki Rastovac i Orahovica.

– Danas smo pustili u vatrogasne postrojbe deset novih vozila. Četiri su za teže vatrogasne intervencije, tu ubrajamo dugo i kratko navalno vozilo te auto cisternu i šumsko vozilo, zatim pet kombija i županijsko zapovjedno vatrogasno vozilo. Što se tiče budućih projekata i donacija, na državnoj razini vode brigu o opremanju i novitetima naših vatrogasnih postrojbi pa se jednim dijelom oslanjamo na njih, a drugim dijelom ćemo u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i našim razvojnim agencijama pokušati pronaći projekt kroz kojeg bi dodatno opremili vatrogasne postrojbe i vatrogasna vozila s novijom opremom – rekla je zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus.

Župan Igor Andrović naglasio je važnost novih vozila koja su stigla kroz dva projekta i tako se upisala u povijest našeg područja.

-Vozila će omogućiti veću sigurnost vas vatrogasaca na raznim terenima, od požara, poplava, najtežih prometnih nesreća, intervencija vezanih uz COVID punktove na kojima ste prvi pokazali spremnost u borbi protiv koronavirusa. Dokazali ste da ste uvijek spremni pomoći i dati svoje zdravlje, svoj život kako biste pomogli drugima, kojima je u tom trenu pomoć najpotrebnija. Volio bih da ova nova vozila budu više na vježbama, a ne stvarnim intervencijama, iako požarna sezona, nažalost, još nije gotova. Zahvaljujem ovim putem svima koji ste bili na intervencijama tijekom požarne sezone i želim vam sličnih što manje, da se što prije vratite aktivnostima koje volite, a to su natjecanja na području cijele Hrvatske – rekao je župan Igor Andrović te svima poželio puno uspjeha u radu.

Saborska zastupnica prof. dr. sc. Vesna Bedeković istaknula je kako je riječ o povijesno važnom trenutku za vatrogastvo Virovitičko-podravske županije, s obzirom da nova vozila čine važnu vatrogasnu infrastrukturu koja će doprinijeti poboljšanju kvalitete vatrogastva na ovom području. Ovo je i dokaz kako Vlada itekako razmišlja o vatrogastvu i na kontinentu, rekla je.

– Ne samo zbog činjenice da vatrogasci odlaze na različite intervencije na kontinentu, već i zbog toga da su vrijedna ispomoć kolegama u svim dijelovima Dalmacije. Ovdje valja naglasiti sudjelovanje Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede koji dokazuju koliko je vatrogastvo bitno – rekla je V. Bedeković.

Izrazila je zadovoljstvo što vatrogasci danas imaju novu opremu i vozila, simbolično se prisjetivši vremena u kojem su prije morali “dva dana voziti, a tri dana popravljati stara vozila” i poželjela nastavak ulaganja u popunjavanje i obnovu voznog parka i opremu svakog vatrogasnog društva i postrojbe. Podsjetila je na novi Zakon o vatrogastvu, koji je lani izglasan, a koji, ističe prof. dr. sc. Vesna Bedeković, već sada doprinosi boljoj i kvalitetnijoj organizaciji vatrogasnih postrojbi na području cijele Hrvatske.

Požarna sezona, koja još nije u potpunosti završila, bila je ove godine izuzetno zahtjevna i teška. Bilo je tu ekstremnih temperatura, velik broj požara otvorenih prostora, ali i objekata, kao i raznih drugih tehničkih intervencija. Jednom rječju, vatrogasci su imali “pune ruke posla”, stoga, na svemu što čine, zahvalio im se i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

-Dragi vatrogasci, budite ponosni na vozila koja danas preuzimate i nastavite s ponosom obavljati vaše zadatke. Nastavak je ovo ulaganja u vatrogastvo kroz vatrogasnu opremu, a to je najbolji način štićenja šumskih površina i temelj za društvo koje će imati spreman odgovor za požare, ali i druge nepogode. Ova vozila dodatno će unaprijediti rad vatrogasnih društava. Isto tako, moram istaknuti kako je napredak vatrogastva vidljiv u svim segmentima – rekao je Kirin i zaželio im puno uspjeha u narednim intervencijama.

DVD Donji Meljani jedno su od većih društava na području Virovitičko-podravske županije, te su ovu donaciju zaslužili svojim radom, trudom i zalaganjem oko vatrogasne mladeži, uređenjem vatrogasne garaže i svih ostalih aktivnosti na području u kojem djeluju.

-Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli da ovo vozilo dođe baš u naše mjesto, koje broji 65 kućanstava. Dosad smo se snalazili na razne načine, a sada smo uredili spremište, imamo vatrogasnu cisternu, i evo novo kombi vozilo koje nam zaista puno znači. Izrasli smo u jedno dobro i kvalitetno vatrogasno društvo i mislim da smo to svojim radom i zaslužili – rekao je tom prigodom predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Meljani Zlatko Borovec.

(www.icv.hr, foto: M. Rođak)